Trend aparate dentare în 2020 – Aparate dentare cool

de | iun. 10, 2020

Da, ai citit bine, aparatele dentare sunt cool!

Vă mai aduceți aminte cum, în urmă cu 15-20 de ani, era un adevărat stigmat să porți aparat dentar? Daca aveai “ghinionul” să te ducă parinții la ortodont și să primești recomandarea de a purta aparat dentar pentru un an sau doi, riscai să fii numit la școală “Betty cea urâtă” sau “paratrăsnet”.

Lucrurile s-au schimbat și, în ultima perioadă, tot mai mulți copii își doresc aparat dentar. Iar adulții simt din ce în ce mai puțin stigma purtării aparatului dentar.

Aparatele dentare sunt chiar cool!

Copiii își doresc aparat dentar

Paradoxal, copiii din generația de astăzi își doresc să poarte bracket-uri, indiferent dacă au sau nu o problemă ortodontică.

🔹 Aparatele dentare au evoluat

Iată care este motivul: aparatele dentare au evoluat foarte mult, nu mai sunt voluminoase și acoperă doar foarte puțin din suprafața dintelui. Din acest motiv sunt mai estetice și mai ușor de întreținut.

Nu doar bracketurile au dimensiuni mai mici, ci și arcurile folosite în tratamentul ortodontic sunt “straight wire”, adica nu sunt îndoite în toate cele 3 planuri, lucru ce le face mai puțin vizibile și mai comode.

🔹 Copiii pot opta pentru elastice colorate

Copiii pot opta pentru elastice colorate, care se schimbă o dată pe lună, lucru pe care îl consideră foarte cool. Am mulți pacienți care pastrează tradițiile de sărbători, cum ar fi Crăciunul și, în luna decembrie, optează pentru elastice colorate rosu și verde.

🔹 Tricolorul pe brackets, ales de olimpice

Dintre pacientele mele campioane olimpice, la gimnastică sau canotaj, nu puține au ales să poarte tricolorul pe bracketuri, în timpul competițiilor.

Influența Social Media

Este adevărat că și social media are o influență foarte mare în această schimbare de perspectivă dintre generații. Faptul că foarte multe vedete, persoane publice și influenceri postează fotografii cu ei însiși purtând aparat dentar, creează un curent și influențează tinerele generatii.

Coperți de reviste și campanii de promovare sunt dovada faptului că aparatele ortodontice nu sunt absolut deloc urâte, ba chiar din contră. Văzute cu o minte deschisă, aparatele dentare sunt chiar cool.

Stigmatul aparatului dentar a început să dispară

Stigmatul aparatului dentar a început să dispară chiar și în rândul pacienților adulți. Sunt foarte mulți aceia care nu au purtat aparat ortodontic în copilărie, deși ar fi trebuit, din cauza rușinii și a complexelor, din motive financiare sau pentru că nu au avut un ortodont căruia să i se adreseze.

🔹 Adulții poartă aparatul dentar asumat

Acești pacienți, ajunși la vârstă adultă, înteleg și își asumă purtarea unui aparat dentar, întrucât acestea sunt din ce în ce mai estetice și mai confortabile, indiferent de vârsta lor. Am avut pacienți cu vârste peste 60 de ani, care nu au avut nicio problemă în a purta aparat dentar și care și-au finalizat tratamentul cu succes.

🔹 Pacienții adulți preferă aparate dentare discrete

In comparatie cu copiii, care își doresc să poarte aparate dentare cât mai vizibile și mai colorate, pacienții adulți optează pentru aparate ortodontice mai discrete și cât mai puțin vizibile. Așadar, adulții pot opta pentru bracketuri din ceramică sau safir, bracketuri linguale (poziționate în spatele dinților) sau gutiere transparente (alignere). Citește mai multe despre tipurile de aparate ortodontice aici.

🔹 Consultă un medic ortodont!

Toate aceste variante au particularități și specificații, așa că doar un medic ortodont vă poate explica varianta cea mai potrivită, în funcție de tipul problemei care necesită corectare. Programează-te aici!

Citește și → Sunt adult. De ce să port aparat dentar?