Tot ce trebuie să știi înainte să-ți pui aparat dentar

de | ian. 11, 2021

Astăzi se pot găsi ușor foarte multe informații despre aparatele dentare și poate fi copleșitor și confuz pentru un posibil pacient. În calitate de medic specialist ortodont, vă pot spune că toate întrebările își găsesc cel mai sigur răspuns la un consult în cabinet, însă sunt conștientă că mulți alegeți să vă informați și înainte.

Din dorința ca informația găsită să fie una corectă și sigură, în acest articol sunt toate lucrurile pe care trebuie să le știi înainte să-ți pui aparat dentar.  

Există mai multe tipuri de aparate dentare

Probabil cea mai des întalnită întrebare este: câte tipuri de aparate dentare există și care este cel potrivit pentru mine? Aparatele dentare se clasifică în cinci tipuri: Aparat dentar metalic, Aparat dentar safir, Aparat dentar autoligaturant (Damon), Aparat dentar lingual (Win, Incognito) și Aparat dentar prin gutiere (Invisalign).
Afecțiunea ce trebuie tratată, avantajele, dar și durata de tratament sunt factori care influențează alegerea tipului de aparat dentar. Mai multe detalii despre tipurile de aparate dentare găsești aici.

Aparatul dentar nu este dureros

 

Contrar miturilor care circulă, tratamentul ortodontic nu este dureros! Este adevărat că în primele două săptămâni de la montarea apartului există un disconfort, însă este perfect normal.

Există un disconfort inițial, dar dispare

Disconfortul este de fapt o inflamație a ligamentelor ce susțin dinții în oase, fiind resimțit diferit de fiecare pacient. Însă senzația dispare ulterior, pacienții trecând ușor peste perioada inițială de adaptare.

Va trebui să faci modificări în alimentație

 

În perioada inițială, având în vedere senzația de disconfort și adaptarea cu aparatul dentar, este recomandat să se evite mâncarea lipicioasă și moale, care se poate lipi ușor de aparat, precum și cele care ar putea irita gingiile. Pe măsură ce te obișnuiești cu aparatul, poți să reintroduci alimentele în dieta zilnică.

Există alimente interzise pe toată durata purtării aparatului

Însă există o serie de alimente interzise pe toată durata purtării aparatului dentar (cu mici excepții de treat yourself), deoarece pot deteriora aparatul dentar:
→ Alimente tari (popcorn, covrigei, nuci tari, chips etc)
→ Alimente lipicioase și alimente cu un conținut ridicat de zahăr (băuturi cu un conținut ridicat de zahăr, dulciuri) trebuie evitate
Excepția din această categorie este Invisalign, singurul aparat dentar fără restricții alimentare!

Trebuie să fii mult mai riguros cu igiena orală

 

Igiena orală pornește de la o alimentație sănătoasă și echilibrată. Cum menționam anterior, trebuie evitate alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, care formează placă bacteriană mai dificil de îndepărtat când porți aparat dentar. Spălatul pe dinți trebuie să se efectueze după fiecare masă, acompaniat de ață și periuță interdentară. De asemenea, va trebui să te obișnuiești să ai mereu cu tine cu kit de igienă orală!

În acest articol puteți găsi totul despre igiena orală pe durata purtării aparatului dentar.

Va trebui să ai răbdare

 

Tratamentul ortodontic variază ca durată de la pacient la pacient. În funcție de problema ortodontică, complexitate și tipul de aparat dentar pentru care optezi, la primul consult, medicul ortodont îți va estima concret pentru cât timp trebuie să porți aparatul. În medie, un tratament ortodontic la un pacient adult durează între 12 și 18 luni, dar poți citi mai multe aici.

Vizitele la medicul ortodont sunt foarte importante

 

Tratamentul ortodontic necesită controale regulate la medicul ortodont, pentru a verifica progresul și pentru a face eventuale ajustări. Recurența vizitelor depinde de tipul de aparat dentar ales, însă sunt la fel de importante pentru obținerea celor mai bune rezultate.

 

Fă-ți curaj, programează un consult și obține zâmbetul pe care ți l-ai dorit mereu!