Sunt adult. De ce să port aparat dentar?

de | iun. 2, 2020

Aud foarte des întrebarea : Sunt adult, de ce să port aparat dentar? Dacă în articolele trecute am vorbit despre importanța aparatului dentar la copii, acum vom vorbi despre beneficiile aparatului dentar la adulți.

Aspectul estetic a devenit tot mai important în viața socială și mulți pacienți resimt nevoia îndreptarii dinților pentru o mai bună integrare socială.

Dinții aliniați corect sunt importanți pentru sănătate

Însă a avea dinții corect aliniați pe arcade nu reprezintă doar un avantaj în contextul personal sau profesional, ci reprezintă mai degraba garanția păstrării sănătații întregului aparat dento-maxilar.

Dinții strâmbi sunt predispuși la carii

Dinții strâmbi, incorect aliniați sunt mai predispuși la apariția cariilor interdentare, întrucât manoperele uzuale de igienă nu sunt suficiente pentru o curațare corectă. De asemenea, autocurățirea realizată în mod natural de către salivă este împiedicată. Aceasta nu se realizează pe acele suprafețe dentare ce se suprapun unele peste altele, cum e cazul dinților strâmbi. Dinții care sunt ieșiti în afară, proeminenți, sunt mai predispuși la accidente și la fracturi, lucru demonstrat de toate statisticile din domeniu.

Gingiile se pot inflama

Igienizarea defectuoasă a dinților înghesuiți conduce la acumularea de resturi alimentare, de placă bacteriană și de tartru. Astfel apare inflamarea gingiilor. Odată cu inflamarea gingiilor apar și simptomele caracteristice: tumefacție și sângerare, iar pacienții evită periajul acestor zone. Iată cum apare un cerc vicios ce conduce cu siguranță la instalarea bolii parodontale (parodontoză).

Masticația și fonația sunt afectate

Dinții au multiple funcții, nu doar funcția estetică, iar dintre acestea, cele mai importante sunt masticația și fonația. Niște dinți aliniați incorect nu vor putea susține și asigura o masticație eficientă, nu vor putea asigura triturarea și mărunțirea alimentelor.

Formarea bolului alimentar și digestia vor fi afectate.

Aceste aspecte sunt cu atât mai grave în cazul copiilor, care au nevoie de un aport nutritiv corespunzător. În cazul adulților, consecințele vizează întregul aparat digestiv.

Masticația incorectă

Masticația realizată incorect, cu suprasolicitarea unei anumite zone, sau realizată cu precădere doar pe una din părți (dreapta sau stânga) poate conduce la dezvoltarea în exces a unor mușchi ai feței și asimetrii faciale severe.

Alterarea fonației

Și fonația este alterată în cazul dinților incorect aliniați. Dinții frontali (incisivii) au un rol important în pronunția anumitor consoane.

Consecințe grave asupra mușcăturii

Mușcătura, sau modul în care se potrivesc dinții în momentul închiderii, este foarte importantă pentru a păstra sănătatea și buna funcționare a aparatului dento-maxilar. Dinții au rolul de a prelua și a transmite către oase forțele ce apar în timpul masticației, niste forțe foarte mari.

O mușcătură incorectă poate conduce la pierderea dinților

Dacă aceste forțe nu sunt preluate corespunzător, din pricina unor dinți incorect aliniați, există riscul să apară suprasolicitarea sau încărcarea în exces, cu forțe mult mai mari decât cele pe care sunt pregătiți să le sustină. Acest lucru conduce la traumă ocluzală și, în final, la pierderea dinților.

 

Deci, un adult care se decide să-și pună aparat dentar nu se va bucura doar de rezultatele estetice, ci și de sănătatea aparatului dento-maxilar. Programează-te la un consult și află care este aparatul dentar potrivit pentru tine!

Citește și → Alăptarea la sân- Beneficii în dezvoltarea dentiției copilului și De ce să poarte copilul meu aparat dentar?