Mituri despre Aparatele Dentare

de | ian. 25, 2021

Din întrebările pe care mi le pun pacienții, am observat că circulă multe mituri și informații greșite despre aparatele dentare. Deși unele erau adevărate acum mulți ani, datorită noilor tehnici de îndreptare a dinților, astăzi nu se mai aplică deloc. Iar altele sunt doar idei preconcepute ale celor din jur.

Iată cele mai comune mituri despre aparatele dentare, demontate!

Mituri despre aparatele dentar dr. madalina trofin

1. Aparatul dentar este dureros

 

Complet fals! Probabil acest mit există de pe vremea când aparatele dentare provocau mai mult disconfort. Însă acum aparatele dentare au evoluat foarte mult, iar tehnologia a făcut posibilă ca purtarea lui să fie mult mai confortabilă.

Există doar un disconfort inițial în primele săptămâni, dar dispare!

Există, într-adevăr, un disconfort inițial când se montează aparatul dentar și puteți resimți o senzație de tensiune sau de durere la presiune, care este complet normală. Aceasta dispare cam după primele două săptămâni de la montare și după chiar veți uita că-l purtați!

2. Aparatul dentar este pentru copii și adolescenți

 

Fals, fals! Aparatul dentar este un tratament fără vârstă! Foarte mulți dintre pacienții mei sunt adulți, iar tehnicile moderne de îndreptare a dinților aduc noi opțiuni potrivite tuturor exigențelor. Nu este niciodată prea târziu pentru un zâmbet perfect și sănătos

3. Aparatul dentar este inestetic și demodat

 

Eu cred că știți deja că #bracesarecool! Aparatele dentare nu mai sunt demult considerate ca ceva complet neatractiv și inestetic, ba chiar dimpotrivă. Din ce în ce mai mulți pacienți adulți apelează la tratament ortodontic, iar copiii și adolescenții își doresc aparat dentar pentru că li se pare cool!

Există aparate dentare invizibile!

 

Pentru adulții cu exigențe fizionomice speciale, există multe opțiuni de aparate dentare mai puțin vizibile (Aparatul dentar din safir) sau chiar invizibile (Aparat dentar lingual și Invisalign, aparat dentar prin gutiere). Nimeni nu va observa că-l purtați, însă cu siguranță toți vor observa zâmbetul de după!

4. Trebuie să porți mulți ani aparatul dentar

 

Din nou, fals! Este adevărat că durata purtării aparatului dentar depinde de problema ortodontică a pacientului și de aparatul dentar, însă tehnologia a făcut posibil ca tratamentul ortodontic să dea rezultate într-un timp mai scurt.  Personal, am avut pacienți tratați cu Invisalign care au purtat aparatul dentar mai puțin de 12 luni, iar rezultatele au fost extraordinare. Mai multe despre durata purtării aparatului dentar găsiți aici.

5. Aparatul dentar are doar rol estetic

 

Este o greșeală comună în rândul pacienților să creadă că trebuie să poarte aparat dentar doar pentru rezolvarea aspectului estetic și că, dacă nu-i deranjează cum arată dinții strâmbi de exemplu, nu au nevoie de aparat dentar.

Deși are numeroase beneficii estetice, aparatul dentar are, în primul rând, numeroase beneficii medicale!

Dinții corect aliniați au o incidență mai scăzută a apariției cariilor și a bolilor parodontale, principalele cauze ale pierderilor dinților la nivel mondial. Dinții corect aliniați asigură o masticație eficientă, deci și o digestie corectă, participând totodată și la transmiterea corectă a forțelor către oase și către articulația temporo-mandibulară.
Cu alte cuvinte, tratamentul ortodontic nu vă îmbunătățește doar zâmbetul, ci și sănătatea! 🙂

 

Fă-ți curaj, programează un consult și obține zâmbetul pe care ți l-ai dorit mereu!