Invisalign sau Aparat dentar fix?

de | oct. 19, 2020

La primul consult, întrebarea pacienților mei este: ce aparat dentar să aleg? Pot opta pentru gutiere transparente sau este indicat să aleg un aparat dentar fix? Care sunt diferențele între ele? Iată comparația între Invisalign –gutierele transparente personalizate- și aparatele dentare fixe.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt cu siguranță cea mai cunoscută tehnică ortodontică. Este important să știm că aparatele dentare s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. Așa cum detaliam în acest articol, aparatele dentare fixe sunt de mai multe tipuri: metalice, din safir, linguale și autoligaturante.

Pentru a putea avea o comparație pertinentă, am recurs la câțiva factori importanți:

1. Aspectul estetic

Deși aparatele dentare linguale și aparatele dentare din safir sunt mai puțin vizibile, aparatele dentare autoligaturante și cele din metal sunt observabile. Pentru mulți pacienți, exigențele fizionomice joacă un rol important în alegerea aparatului dentar.

2. Mobilitatea

Pentru rezultatele dorite, aparatele dentare clasice rămân în poziție fixă.

3. Confort

Pot exista unele disconforturi inițiale atunci când aparatele dentare sunt puse, iar brakeții și firele pot irita temporar țesutul oral. În general, disconfortul durează puțin și este suportabil.

4. Igiena dentară

Pacienții trebuie să fie foarte riguroși cu igiena dentară, astfel încât bacteriile să nu poată ataca smalțul dinților sau să provoace inflamarea gingiilor. Resturile alimentare și placa trebuie îndepărtate prin periaj frecvent și folosirea aței dentare.

5. Restricții alimentare

În cazul unui aparat dentar fix, există restricții alimentare. Trebuie evitate alimentele tari și lipicioase, întrucât acestea pot distruge brakeții. De asemenea, se recomandă un consum moderat de zahăr, pentru a nu favoriza apariția cariilor dentare.

Invisalign®️ – Gutiere transparente

Invisalign este un sistem modern de îndreptare a dinților, ce folosește gutiere, sau aliniatori detaşabili aproape invizibili, care sunt adaptaţi special la dinţii fiecărui pacient. Gutierele se schimbă săptămânal și permit dinților deplasarea progresivă spre o mușcătură corectă.

Mai multe despre tehnologia Invisalign și fazele tratamentului ortodontic găsiți aici.

1. Aspectul estetic

Invisalign este invizibil, realizat dintr-un plastic special transparent, care este aproape nesesizabil. Gutierele sunt special create pentru a se adapata oricărui stil de viață.

2. Mobilitatea

Avantajul major la Invisalign este faptul că gutierele sunt detașabile. Le puteți scoate pentru periaj, flossing și mese, dar și pentru momente speciale. Important este ca pacientul să fie responsabil și să le poarte 22 de ore pe zi.

3. Confort

Invisalign este foarte comod pe toată durata tratamentului. Puțini pacienți sesisează un mic disconfort în momentul schimbării setului de gutiere, însă pentru scurt timp.

4. Igiena dentară

Când vine vorba despre igiena dentară, este esențial să fiți la fel de riguroși. Avantajul la Invisalign este că puteți să îndepărtați gutierele pentru periaj și flossing!

5. Restricții alimentare

Invisalign nu are aceleași restricții alimentare ca aparatele dentare fixe. Având în vedere că puteți îndepărta gutierele pe perioada mesei, asta înseamnă că puteți consuma și ‘alimentele interzise’ la aparatele dentare fixe. Însă trebuie să aveți grijă să vă igienizați dinții dupa fiecare masă, întrucât atunci când puneți gutierele înapoi, dinții trebuie să fie complet curați.

 

Pentru a fi siguri de tratamentul ortodontic potrivit, un consult la medicul specialist vă va oferi toate informațiile necesare. Fă-ți curaj, programează un consult și zâmbește așa cum ți-ai dorit mereu!