Igiena orală când porți aparat dentar

de | oct. 27, 2020

Igiena dentară pe durata purtării aparatului dentar este extrem de importantă. Aparatul dentar are multe locuri în care placa bacteriană se poate forma, din cauza resturilor alimentare rămase acolo. Asta înseamnă că purtătorii de aparate dentare sunt mai predispuși la apariția cariilor.

Prin urmare, trebuie să fiți mult mai atenți și mai stricți cu igiena orală când purtați aparat dentar.

Spală-te pe dinți după fiecare masă!

În mod normal trebuie să te speli pe dinți de două ori pe zi. Însă atunci când ai aparat dentar, trebuie să o faci după fiecare masă, chiar și după gustări.

Cum să te speli pe dinți când porți aparat dentar

 

Ce periuță folosim și cum?

Puteți folosi atât periuțe electrice cât și manuale. Periuțele folosite trebuie să fie cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT). Primul pas este să-ți clăteși gura cu apă pentru a dezlipi mâncarea de pe aparatul dentar. Apoi periază fiecare dinte începând cu linia gingiei, continuând apoi în jurul brackeților, timp de minim 3 minute. 

Periază-te la lumină puternică

Pentru a putea observa mai bine suprafețele dentare, este indicat să folosiți un bec puternic când vă spălați pe dinți. Așa veți putea observa mai ușor dacă suprafețele dentare sunt curate!

Folosește periuțe interdentare

Folosește periuțe interdentare pentru zonele mai greu accesibile (precum suprafețele dentare de sub arc). Alege periuțe cu partea activă mai mare pentru a putea fi mai eficiente.

Folosește tabletele de identificare a plăcii bacteriene

Folosește tabletele de identificare a plăcii bacteriene de 3 ori pe săptămână. Pune tableta colorantă în gură, mestecă minuțios și plimbă saliva pe toată suprafața dinților și a gingiilor, până când pata roșie este întinsă uniform. Apoi scuipă saliva și clătește-ți gura cu apă. Zonele colorate în roșu vor indica prezența plăcii dentare, precum și un periaj incorect sau insuficient. De aceea, spală-te pe dinți până când petele dispar complet.

Folosește Ață Dentară specială

Este important să folosești ață dentară specială pentru aparate dentare – Super Floss. Utilizați-o cel puțin o dată pe zi. Este important să cureți nu doar între brackeți, dar și sub arc.

Nu-ți uita periuța acasă!

Dacă luați masa în oraș, este important să aveți la voi periuța de dinți. În cazul în care ați uitat-o acasă, clătiți-vă bine pentru a scăpa de resturile alimentare și periați-vă imediat cum aveți periuța!

Detartraj o dată la 3 luni

La fel de important este să efectuați un detartraj o dată la 3 luni, pentru a se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru.

Dacă nu te speli pe dinți corespunzător, există riscul de apariție atât a cariilor, cât și a petelor albe de smalț și a inflamării gingiei. De aceea, trebuie să fiți foarte riguroși cu igiena dentară pe durata purtării aparatului dentar.

Restricții alimentare

La fel de important este să consumi alimente potrivite și să eviți, pe cât posibil, alimentele tari și lipicioase. Alimentele tari (popcorn, alune, chipsuri) pot provoca curbarea sârmelor, desfacerea cimentului dentar de sub benzi sau ruperea brackeților și a tuburilor atașate de aparatul dentar. De asemenea, evitați alimentele lipicioase (caramelele și guma de mestecat) și alimentele cu un conținut ridicat de zahăr: dulciurile, ciocolata sau băuturile acidulate.

Respectați sfaturile și indicațiile medicului specialist ortodont pentru a obține un zâmbet perfect și sănătos!

Citiți și Invisalign sau Aparat dentar fix? și Tipuri de aparate dentare