Cele mai comune probleme ortodontice

de | oct. 9, 2020

Ce probleme îi determină pe pacienți să urmeze un tratament ortodontic? Și cel mai important, cum identificăm acele probleme pentru a programa un consult cu medicul specialist? Iată tot ce trebuie să știi despre cele mai comune probleme ortodontice! 

Dinții incorect aliniați afectează sănătatea dentară

Malocluzia este termenul general pentru alinierea incorectă a dinților și o mușcătură anormală. Dacă dinții sunt incorect aliniați pe arcade, atunci contactul dintre ei este afectat, ducând la suprasolicitarea unuia sau mai multor dinți. Pe lângă aspectul estetic, malocluziile îngreunează masticația și pot provoca dureri în articulațiile mandibulare.

Cum arată malocluziile?

Dinții înghesuiți

Înghesuirea dentară este o problemă foarte comună, cauzată de lipsa de spațiu și rezultând în dinți strâmbi care se suprapun.

Diastemă

Diastema este un spațiu între doi dinți, cel mai comun între incisivii centrali superiori. Strungăreața este considerată o problemă mai mult estetică, însă sunt cazuri care necesită tratament.

Spațiere excesivă

Distanța poate apărea între doi sau mai mulți dinți. Spațierea poate fi cauzată de lipsa dinților, mărimea mică a dinților, împingerea limbii și suptul degetului mare (la copii).

Protruzie

În cazul protruziei, dinții de sus se extind peste dinții de jos pe orizontală (nu trebuie confundată cu ocluzia adâncă). Dinții proeminenți riscă să se deterioreze și pot provoca probleme în alimentație și vorbire.

Ocluzia încrucișată

Ocluzia încrucișată este o problemă ortodontică asociată maxilarului îngust. În timpul mușcăturii, dinții superiori sunt poziționați în dinții inferiori. Anomalia poate fi pe una sau ambele părți ale maxilarului (bi/unilaterală) și poate afecta dinții din față sau din spate.

Ocluzie inversă

Ocluzia inversă este anomalia în care dinții superiori se află în interior față de cei inferiori. Această malocluzie poate include un dinte sau un grup de dinți aflați în poziția descrisă. Netratată, anomalia poate provoca dureri în timpul masticației, poate influența vorbitul și împiedică dezvoltarea armonioasă a maxilarului.

Ocluzie deschisă

Contrar celorlalte anomalii descrise anterior, în cazul ocluziei deschise, dinții superiori și/sau inferiori nu ajung în poziția de mușcătură, neexistând contact. Afecțiunea cauzează tulburări fizionomice și tulburări fonetice!

Ocluzia adâncă

Este o anomalie in sens vertical în care incisivii superiori acoperă incisivii inferiori, ajungându-se la cazuri extreme în care gingia inferioară este lezată de către mușcătura incorectă.

De unde știu dacă sufăr de vreo afecțiune ortodontică?

Dacă știți sau bănuiți că aveți una din problemele ortodontice descrise mai sus, este absolut necesar să vă prezentați la medicul specialist ortodont. Diagnosticul final va fi dat de către acesta și veți putea începe tratamentul adecvat. Netratate, malocluziile provoacă probleme în alimentație, vorbire, dar și dureri în articulațiile mandibulare. Fă-ți curaj și alege un zâmbet sănătos și perfect! 🙂

Citește și Tipuri de aparate dentare și Trend aparate dentare 2020!