Cât timp trebuie să porți aparatul dentar?

de | nov. 23, 2020

Răspunsul pe care îl dau întodeauna la întrebarea Cât timp durează tratamentul ortodontic este: depinde! Sunt multe aspecte care influențează timpul de purtare al aparatului dentar: vârsta, tipul de afecțiune pe care o tratăm și nevoile pacientului. 

Ce factori influențează durata tratamentului ortodontic?

 

Tipul de afecțiune

Tipul de afecțiune are un impact major în determinarea duratei tratamentului ortodontic. Tratamentul poate viza o malocluzie minoră sau realiniera maxilarului.

Cerințele și nevoile pacientului

De asemenea, cerințele și nevoile fiecărui pacient determină și ele durata purtării aparatului dentar. Aspectele economice, sociale și estetice sunt important în alegerea tipului de aparat dentar și, prin urmare, a duratei de tratament. În anumite cazuri, tratamentul cu Invisalign de exemplu, durează mai puțin decât cel cu aparat dentar metalic.

Vârsta

În cazurile pacienților adulți, durata medie a tratamentului ortodontic este un pic mai lungă decât la copii. Însă, din nou, timpul exact depinde de fiecare pacient. Majoritatea adulților poartă aparatul dentar între 18 și 24 de luni.

Felul în care pacientul are grijă de aparatul dentar influențează durata purtării acestuia

De asemenea, un aspect foarte important este și grija pacientului față de aparatul dentar. Dacă pacientul nu respectă restricțiile discutate cu medicul ortodont (de exemplu mâncarea tare sau lipicioasă) și igiena orală atentă, brakeții și sârmele se pot desprinde de pe dinți. În plus, dacă pacientul nu se prezintă la timp pentru consultațiile stabilite cu medicul ortodont, eventuale ajustări și verificări nu pot fi efectuate.

Aceste aspecte pot rezulta în prelungirea duratei tratamentului ortodontic.

În medie, pentru cât timp se poartă aparatul dentar?

 

În medie, tratamentul ortodontic durează între 12 și 18 luni. Sunt cazuri în care poate dura mai puțin de 12 luni, chiar 6 luni. Și sunt cazuri în care afecțiunea tratată este foarte complicată, durând peste 24 de luni.

 

Aceste informații au un rol general informativ și nu putem preciza exact durata tratamentului ortodontic înainte de un consult la medicul specialist ortodont.

E timpul pentru zâmbetul la care ai visat mereu, fă-ți curaj și programează-te!

Citește și Tipuri de aparate dentare și Igiena orală când porți aparat dentar.