Beneficiile alăptării la sân – Dezvoltarea dentiției copilului

de | mai 17, 2020

Sunt numeroase dezbateri, atât în lumea medicală, dar și în mediul online și social media, despre beneficiile hrănirii nou-născutului la sân, despre durata optimă de hrănire exclusiv la sân, despre momentul potrivit de diversificare a hranei bebelușului. Toata lumea are o parere despre aceste subiecte, ba chiar oferă sfaturi, mai mult sau mai puțin fondate.

Părerea ortodontului contează

Am dorit sa scriu acest articol pentru că am sentimentul că tocmai părerea specialiștilor este cel mai puțin auzită în acest zumzet de dezbateri și că încă există unele aspecte nelămurite. Sunt câteva indicații de alăptare pe care le cunoaștem cu certitudine și care nu suportă nuanțe: Organizatia Mondială a Sănătații recomandă alăptatul exclusiv la sân pentru o perioadă de 4-6 luni, după care se recomandă începerea diversificării și alimentația mixtă.

Beneficiile alăptatului exclusiv la sân sunt de ordin nutrițional (laptele matern conține toate elementele nutritive necesare dezvoltării sănătoase a bebelușului), emoțional (legatura emotională dintre mamă și bebeluș este una dintre cele mai profunde relaționări existente în lume), psihologic (atât pentru bebeluș, cât și pentru sănătatea psihologică a mamei postpartum și evitarea depresiilor). Dar iată și câteva lucruri mai puțin cunoscute: toți copiii se nasc cu o mandibulă (maxilarul inferior) mică și pozitionată mai în spate, față de restul craniului.

Mișcarea facută de sugar pentru a extrage laptele este diferită de cea din biberon

Studiile de specialitate ne demonstrează că mișcarea pe care o realizează buzele și întreg complexul (limba, arcade, mușchi) pentru a extrage laptele este complet diferită de mișcarea realizată în timpul alimentației cu biberonul, fiind tocmai mișcarea necesară pentru dezvoltarea corectă și avansarea mandibulei (maxilarul inferior), până la poziția corectă.

Aparatul ortodontic și componentele acestuia nu afectează în niciun fel producerea laptelui și este un dispozitiv extrem de sigur, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

Așadar, dincolo de beneficiile nutritive și emoționale ale alăptatului, iată că există și avantaje ce țin de creșterea corectă a craniului și a feței. Persoanele care au o predispoziție genetică de a avea o mandibula mică nu vor putea modifica aceasta caracteristică cu ajutorul niciunui factor de mediu, dar situația se poate îmbunătați prin alimentația naturală a nou-născutului sau prin tratament funcțional.

Copilul cu mandibulă mare nu trebuie alăptat mult timp

Pe de altă parte, copiii care moștenesc o mandibulă mare (de ex. dacă unul dintre părinți are o astfel de trăsătura facială) nu trebuie alăptați până la vârste foarte mari, tocmai pentru a nu adăuga un factor suplimentar de creștere mandibulară. Aspectul facial al pacienților cu mandibula mare este neplăcut, iar tulburările functionale care însoțesc această trăsătură sunt foarte grave.

Există o tendință generală de stigmatizare a femeilor care nu pot sau nu vor să alăpteze.

Indiferent de situație, cred cu tarie că, deși alăptatul este benefic, atât pentru copil cât și pentru mamă, hranirea la sân a nou-născutului ar trebui să rămână o alegere personală și nu ar trebui judecată nici de apropiați, nici de cunoscuți. Ba mai mult decât atât, mamele care opteaza pentru alimentația artificială trebuie să stie care sunt riscurile și beneficiile alegerii lor, și că cel puțin din punct de vedere ortodontic, al dezvoltării oaselor și dinților copilului dumneavoastră, există terapii eficiente și se recomandă să consultați un ortodont în preajma vârstei de 7 ani.

Aparatul dentar afectează alăptarea?

Având în vedere creșterea numărului mare de pacienți adulți care poartă aparat dentar, avem de-a face și cu paciente care alăpteaza și care se întreabă dacă tratamentul ortodontic sau aparatul dentar afectează în vreun fel procesul de alăptare.

Aparatul ortodontic și componentele acestuia nu afectează în niciun fel producerea laptelui și este un dispozitiv extrem de sigur, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

Nu exista niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește tratamentul cu aparate dentare fixe, indiferent că acesta este cu bracketuri din metal, din safir sau ceramică, iar studiile demonstrează că eficiența tratamentului nu este influențată de perioada de alăptare.

Recomand alăptarea la sân

Dacă există posibilitatea, recomand pacientelor mele să alăpteze, chiar dacă sunt în tratament ortodontic, întrucât beneficiile alăptatului sunt considerabile, iar riscurile inexistente.

Citește și → 6 lucruri esențiale pe care le poți face pentru dinții copilului tău și De ce să poarte copilul meu aparat dentar?