Aparatul de Contenție

de | mai 13, 2021

Felicitări, tocmai ți-ai scos aparatul dentar și ai zâmbetul mult visat! Partea mai dificilă a trecut, însă mai ai un singur pas de bifat: păstrarea rezultatului obținut. Aparatele de contenție (sau retainer) sunt dispozitive personalizate concepute pentru a vă menține dinții în poziția corectă după finalizarea tratamentului ortodontic.

De ce este obligatorie purtarea unui retainer? Câte tipuri există? Cât timp durează contenția? Află totul din acest articol!

aparat contentie aparatul de contentie ce este contentia

Ce este contenția? De ce este obligatorie purtarea aparatului de contenție?

Aparatul dentar îndreaptă dinții prin aplicarea unor forțe controlate, însă aceștia pot reveni în poziția anterioară (recidiva), în absența unui dispozitiv care să îi mențină pe loc. Ligamentele care fizează dinții în os sunt elastice, iar imediat după îndepărtarea aparatului dentar, aceste fibre ligamentare au tendința de a readuce dinții spre poziția inițială. În alți termeni, toate eforturile depuse în ultimele luni, împreună cu noul zâmbet pentru are ai muncit atât de mult se vor pierde.
Pentru a evita recidiva este obligatorie purtarea retainer-ului, care ne ajută să păstrăm rezultatele obținute, pe termen lung. Indiferent de cât a durat tratamentul ortodontic, primele luni după îndepărtarea aparatului dentar sunt cele mai importante.

Avantaje ale purtării aparatului de contenție

→ Menține zâmbetul pe care ți l-ai dorit mereu
→ Asigură rezultatele obținute după îndepărtarea aparatului dentar
→ Este estetic și nu deranjează deloc

Tipuri aparate de contenție (Retainere)

În primul rând, alegerea aparatului de contenție se stabilește de către medicul ortodont, luandu-se în considerare evoluția și cazul fiecărui pacient. Retainerele sunt mobile sau fixe.

Aparate de contenție MOBILE

Retainerele mobile sunt de tipul gutierelor transparente (similare la aspect cu Invisalign) sau retainer Hawley (format dintr-un arc poziționat pe suprafața dinților și o parte acrilică, așezat pe bolta palatină)
În general, în primele 3-6 luni de la îndepărtarea aparatului ortodontic, aparatul de contenție se poartă între 12 și 22 de ore pe zi, în fiecare zi. Îl poți scoate pentru mese sau igiena orală. Ulterior, dacă ai urmat îndeaproape toate indicațiile, vei ajunge să porți retainerul doar în timpul somnului, câteva zile pe săptămână, timp de câteva luni sau chiar ani.

Aparate de contenție FIXE

După nume, acest tip de retainere sunt fixate pe dinți, într-un loc discret, de obicei pe partea din spate a dinților. Este vorba despre o sârmuliță subțire, care nu deranjează deloc pacientul. Se poartă pentru o perioadă îndelungată, de câțiva ani.

Cât timp trebuie să porți aparatul de contenție?

În cazul retainerelor mobile, între 12 și 22 de ore zilnic în primele luni. Ulterior trebuie purtat doar în timpul nopții; în funcție de caz, pentru câteva luni sau ani.
În cazul retainerelor fixe, pe o perioadă de minimum 12 luni.

Cum ai grijă de aparatul de contenție?

Având în vedere că aparatul de contenție mobil se scoate pentru mese, este ușor să-l pierzi. Recomand să fie ținut în cutia specială și, dacă luați masa în oraș, să-l păstrați mereu în geantă/ghiozdan pentru a nu-l uita. Deși se scoate pentru a putea efectua periajul, nu uita să-l cureti: clătește-l cu apă caldă și periază-l ușor.

În cazul aparatului de contenție fix, igiena orală trebuie să se realizeze conform sfaturilor medicului ortodont, însă este similară cu cea din timpul purtării aparatului dentar.

Nu uitați: este extrem de important să păstrăm rezultatele obținute și zâmbetul nou, perfect. Aparatul de contenție este etapa finală obligatorie a tratamentului ortodontic!

Alte articole care te-ar putea interesa: Invisalign, aparat dentar invizibil și Igiena orală când porți aparat dentar.