6 lucruri esențiale pentru dinții copilului tău!

de | mai 18, 2020

Mulți părinți se întreabă ce pot face pentru igiena orală a copiilor și pentru dezvoltarea armonioasă a dentiției acestora. Iată 6 lucruri esențiale pe care să le faci pentru dinții copilului tău!

1. Ocupă-te de igiena orală chiar înainte de erupția primilor dinți!

Este bine cunoscut faptul că bacteriile se cantonează în gurița nou-născutului încă din primele secunde de viață. Igiena guriței se realizează cu tifon înfașurat pe deget, până când apare primul dinte, iar pe măsura ce erup toți dinții de lapte ai bebelușului, se vor utiliza periuțe de dinți corespunzătoare fiecărei vârste. Nu uita! Rutina unei igiene orale riguroase este la fel de importantă ca băița zilnică.

2. Evită suzeta pe cât de mult posibil

Indiferent ce-ar scrie pe ambalajul suzetei, niciun medic ortodont nu recomandă utilizarea acesteia. Și chiar dacă, pe moment, suzeta produce o calmare temporară a bebelușului, aceasta provoacă dependență și nu puține sunt cazurile în care vedem copii de 3-4 ani care nu pot renunța la suzetă. Utilizarea suzetei pe termen lung duce la grave tulburări de dezvoltare a dinților și maxilarelor.

3. Asigură-te că micuțul tău nu va avea teamă de medicul stomatolog

Copilul ar trebui să facă vizite regulate la medicul dentist, chiar dacă nu are carii sau alte afecțiuni. Nu aștepta un episod acut, de tipul unei urgențe, pentru a face o primă vizită la medicul stomatolog, pentru a evita o eventuală amintire neplăcută. În plus, prin vizita medicului stomatolog, acesta se va acomoda și cu ambianța cabinetului.

4. Primul consult la medicul ortodont ar trebui efectuat în jurul vârstei de 7 ani

Odată cu împlinirea acestei vârste sau cu începere școlii, se consideră ca orice copil este suficient de cooperant pentru a putea începe un potențial tratament ortodontic. Orice modificare a mușcăturii, absența unor dinți, înghesuirea sau spațierea excesivă a acestora ar trebui să vă alarmeze.

5. Produsele de panificație sunt la fel de dăunatoare pentru dinți ca și dulciurile

Cariile apar atunci când avem de-a face cu o igienă necorespunzătoare a dinților, dar și atunci când alimentația copilului nu este echilibrată. Știm cu toții că este bine să evităm dulciurile, mai ales seara, înainte de culcare, dar să nu uităm că și produsele de panificație au aceeași structură de hidrocarbonați, favorabilă apariției cariilor dentare.

6. Fii atent la modul în care respiră copilul

Atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, este foarte important să urmarești respirația copilului tău. Copiii dezvoltă cu ușurință obiceiuri vicioase, iar respirația orală (pe gură) este unul dintre aceste obiceiuri. Dacă observi că micuțul tău are acest obicei, este obligatoriu consultul la medicul ORL-ist, care se va asigura de permeabilitatea căilor respiratorii, dar și la medicul ortodont, pentru îndepartarea obiceiului și corectarea eventualelor defecte.

Citește și → Alăptarea la sân- Beneficii în dezvoltarea dentiției copilului și De ce să poarte copilul meu aparat dentar?