5 Curiozitati COOL despre Aparatele Dentare

de | oct. 12, 2020

Am spus-o și voi continua să o spun: #bracesarecool®️! Deși aparatele dentare sunt învăluite de termeni de specialitate, proceduri standard și reguli stricte pentru pacient, sunt și cool. Dacă nu v-ați convins până acum, iată 5 curiozități cool despre aparatele dentare care îți vor lăsa un zâmbet pe față! 😁

1.Egiptenii din Antichitate foloseau o formă de aparat dentar

 

Dorința de a avea un dinți drepți și un zâmbet perfect este una care există  de foarte mut timp și, datorită progreselor de-a lungul secolelor, acum este mai ușor ca niciodată. Dar știați că aceste progrese sunt doar o mică parte a unei istorii care datează din Egiptul antic?

Aparate dentare găsite la mumii!

Prima încercare de fixare a dinților strâmbi a fost găsită în rămășițele mumiilor egiptene antice. Multe dintre mumiile găsite aveau benzi metalice în jurul dinților, cu catgut legat de ele pentru a asigura presiune necesară mișcării dinților.

Așa cum bănuiți, nu arătau deloc ca Invisalign, însă clar demonstrează practicarea unei forme de ortodonție.😅

2.Aparatele dentare moderne au peste 300 de ani

 

Pierre Fauchard, medic francez cunoscut ca unul din fondatorii stomatologiei moderne, a realizat primul set de aparate dentare în 1728. Acestea erau formate dintr-o bucată plată de material metalic legată de dinții purtătorului prin fire. 200 de ani mai târziu, Edward Angle a creat faimoșii brakeți, folosind aur de 14 sau 18 karate.

Derulând până în prezent la brakeții din metal sau din safir, nu putem decât să ne bucurăm de progresul în ortodonție. 😁

3.Tipul de sârmă folosit la aparatele dentare a fost inventat de NASA

 

Este posibil ca evoluțiile doctorului Angle să fi fost inovatoare, dar aparatele dentare de aur au fost, evident, scumpe. Ortodonția a făcut un salt uriaș când NASA a dezvoltat un aliaj metalic numit nichel titan în 1959. Deși l-au creat pentru navele spațiale, proprietățile sale l-au făcut perfect în ortodonție. S-au putut realiza fire subțiri, foarte flexibile, care să-și poată menține forma după ce a fost îndoit și atașat de dinții unui purtător.

Mulțumim, NASA!😅

4.Există mituri super funny despre aparatele dentare

 

Este absolut normal să ai întrebări referitoare la apratele dentare. Însă nu lăsa miturile să te sperie! Câteva dintre aceste mituri demontate sunt:
• Aparatele dentare nu declanșează detectoarele de metale. Puteți răsufla ușurați la controalele de la aeroport😉!
• Aparatele dentare nu interferează cu semnalele radio. Serios, chiar nu!
• Aparatele dentare nu sunt magnetice.

5.Există peste 10 tipuri de aparate dentare

 

La o primă vedere, s-ar putea să credeți că toate aparatele dentare sunt la fel. Aparatele dentare sunt, de fapt, variate și menite să trateze probleme diferite. Un consult la medicul specialist ortodont vă face să alegeți varianta cea mai potrivită. Invisalign este o opțiune excelentă pentru pacienții care doresc un aparat dentar invizibil și detașabil, însă sunt și alte tipuri de aparate dentare.

 

Mulțumită progreselor în ortodonție, azi putem purta aparate dentare extrem de confortabile, din materiale inovatoare. Imaginați-vă cum ar fi fost să purtăm aparatele dentare din antichitate! Dacă ai zâmbit citind articolul, atunci este clar: #bracesarecool!