img

Relaxeaza-te… Ortodontul tau stie mai bine

Consultatia de specialitate

Consultatia de specialitate: prima si poate, cea mai importanta etapa a unui tratament ortodontic corect, este consultatia. In cadrul acesteia, dr. Trofin va efectua o consultatie clinica, in care va analiza tiparul facial, profilul fetei, functiile articulatiei temporo-mandibulare, functiile aparatului dento-maxilar (fonatia, respiratia, deglutita, fizionomia) si examenul dintilor si a tesuturilor moi, de suport.  Dupa aceasta etapa, va analiza invetigatiile radiologice si modelele de studiu (printate in urma scanarii digitale), va corobora toate datele, va stabili un diagnostic de certitudine si va efectua planul de tratament (etapizarea conduitei terapeutice). Acesta va fi explicat in cel mai mic detaliu, impreuna cu consecintele ce pot apare daca NU efectuati tratamentul ortodontic. De asemenea, se vor stabili si tratamentele de stomatologie generala, pe care va trebui sa le efectuati inainte de inceperea tratamentului ortodontic (ex: tratamentul cariilor, extractia molarilor de minte)

Etapa Activa a tratamentului

Tratamentul propriu-zis (etapa activa): dupa realizarea si explicarea planului de tratament, urmeaza colajul (montarea) aparatului pe dinti. In functie de tipul de aparat ales, acesta poate fi lipit prin tehnica directa sau indirecta, intr-o singura sedinta, care dureaza aproximativ 60 minute. Vi se vor explica indicatiile si contraindicatiile, precum si regulile de pastrare a igienei in timpul tratamentului dumneavoastra. In urmatoarele sedinte lunare, de control, dr. Trofin va urmari obtinerea rezultatului planificat, prin aplicarea de forte specifice (prin arcuri si ligaturi). Pe intreaga durata a tratamentului ortodontic, se recomanda sedinte de igienizare profesionala periodice, o data la 3 luni. De asemenea, dr. Trofin se va asigura ca pastrati o igiena corespunzatoare la domiciliu si ca riscul de aparitie a cariilor dentare este minim.

Indepartarea aparatului

Indepartarea aparatului: dupa ce se obtine rezultatul dorit, aparatul ortodontic se indeparteaza cu ajutorul unui cleste special, iar compozitul (materialul cu care au fost lipite componentele) restant se indeparteaza de pe dinti cu ajutorul unor freze speciale, care protejeaza smaltul dentar. In urma indepartarii aparatului, nu raman pete la nivelul dintilor si nici nu va fi periclitata integritatea smaltului dentar. Se va efectua de asemenea o igienizare profesionala (detartraj profesional, air-flow, periaj) si o remineralizare a dintilor.

Etapa de Contentie

Etapa de contentie: aceasta este etapa pasiva a tratamentului ortodontic, in care se doreste pastrarea in timp, a rezultatului obtinut cu ajutorul aparatelor dentare. In functie de fiecare pacient in parte si a tratamentului ortodontic pe care l-a urmat, dr. Trofin va stabili cel mai potrivit tip de contentie ortodontica. Acestea pot fi sub forma mobila (gutiera, placa Hawley) sau fixa (retainer colat, din sarma sau fibra de sticla).