img

Relaxeaza-te… Ortodontul tau stie mai bine

De ce sa poarte copilul meu aparat dentar?
Din perspectiva ortodontica, constatam o crestere a numarului de copii cu obiceiuri vicioase, precum suptul degetului pana la varste inaintate, rosul unghiilor si a cuticulelor, scrasnitul dintilor. Toate aceste obiceiuri vicioase sunt intalnite frecvent la copiii din ziua de azi si au o importanta cauza psihologica. Aceste obiceiuri vicioase, daca nu sunt inlaturate la timp, au repercusiuni foarte grave asupra dezvoltarii dintilor si a oaselor maxilare, dar si a intregului organism.

Suptul degetului

Este considerat un obicei normal, care confera copilului o stare de liniste, atat timp cat nu se prelungeste peste varsta de 3 ani. Dincolo de aceasta varsta, obiceiul de sugere a degetului trebuie oprit, astfel incat sa se previna modificarile asupra dintilor si oaselor. Sunt numeroase metode de oprire a acestui obicei (lacuri speciale care se aplica pe unghii, manusi sau alte metode populare), dar si metode medicale de tip aparatelor ortodontice (de exemplu: scut lingual, activator).

Respiratia Orala

Este normal ca pacientii sa respire “pe nas”, iar atunci cand acest lucru nu se intampla, iar copiii respira “pe gura”, fie ca se intampla doar noaptea, fie ca se intampla in continuu, parintii trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul ortodont. Acesta va stabili daca obiceiul vicios se poate corecta doar cu ajutorul unui aparat dentar si reeducarea respiratiei, sau va fi nevoie de interventia unui medic ORL-ist, care sa indeparteze eventuale obstacole de la nivelul cailor aeriene.

Scrasnitul Dintilor

Este considerat o adaptare psihologica la conditiile stresante de mediu, si apare foarte frecvent atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Se recomanda protejarea dintilor pe timpul noptii cu ajutorul gutierelor de protectie sau a aparatelor ortodontice functionale (de tip trainer).

Deglutitia Infantila

Apare atunci cand copilul, in loc sa inghita cu buzele inchise dintii in contact, isi pozitioneaza limba intre arcadele dentare (exact cum se intampla in perioada suptului la san, miscare naturala si absolut necesara pentru realizarea vidului necesar extragerii laptelui din canalele galactofore). Dar daca acest obicei al nou-nascutului se prelungeste la varste mai mari, apar modificari foarte grave ale dintilor, precum “ocluzia deschisa”.