img

Relaxeaza-te… Ortodontul tau stie mai bine

Sunt adult, de ce sa port aparat dentar?

Dintii corect aliniati pe arcade

Aspectul estetic a devenit tot mai important in viata sociala si multi pacienti resimt nevoia indreptarii dintilor pentru o mai buna integrare sociala. Dar a avea dintii corect aliniati pe arcade nu reprezinta doar un avantaj in contextul personal sau profesional, ci reprezinta mai degraba garantia pastrarii sanatatii intregului aparat dento-maxilar.

Dintii strambi, incorect aliniati sunt mai predispusi la aparitia cariilor interdentare, intrucat manoperele uzuale de igiena nu sunt suficiente pentru o curatare corecta. De asemenea, autocuratirea realizata in mod natural de catre saliva, este impiedicata si nu se realizeaza pe acele suprafete dentare ce se suprapun unele peste altele, cum e cazul dintilor strambi.

Evitarea bolii Parodontale

Dintii care sunt iesiti in afara, proeminenti, sunt mai predispusi la accidente si la fracturi, lucru demonstrat de toate statisticile din domeniu.
Igienizarea defectuoasa a dintilor inghesuiti conduce la acumularea de resturi alimentare, de placa bacteriana, de tartru si apare astfel inflamarea gingiilor. Odata cu inflamarea gingiilor apar si simptomele caracteristice: tumefactie si sangerare, iar pacientii evita periajul acestor zone. Iata cum apare un cerc vicios ce conduce cu siguranta la instalarea bolii parodontale (parodontoza).

Tratamentul ortodontic la adulti

Dintii au multiple functii, nu doar functia estetica, iar dintre acestea, cele mai importante sunt masticatia si fonatia.
Niste dinti aliniati incorect nu vor putea sustine si asigura o masticatie eficienta, nu vor putea asigura triturarea, maruntirea alimentelor si deci, formarea bolului alimentar si digestia vor fi afectate. Aceste aspecte sunt cu atat mai grave in cazul copiilor, care au nevoie de un aport nutritiv corespunzator, iar in cazul adultilor, consecintele vizeaza intregul aparat digestiv.

Masticatia realizata incorect, cu suprasolicitatea unei anumite zone, sau realizata cu precadere doar pe una din parti (dreapta sau stanga) poate conduce la dezvoltarea in exces a unor muschi ai fetei si asimetrii faciale severe.

Evita pierderea dintilor

Fonatia este alterata in cazul dintilor incorect aliniati, intrucat, este cunoscut rolul dintilor frontali, a incisivilor, in pronuntia anumitor consoane.
Muscatura, sau modul in care se potrivesc dintii in momentul inchiderii, este foarte importanta pentru a pastra sanatatea si buna functionare a aparatului dento-maxilar. Dintii au rolul de a prelua si a transmite catre oase fortele ce apar in timpul masticatiei, niste forte foarte mari. Daca aceste forte nu sunt preluate corespunzator, din pricina unor dinti incorect aliniati, exista riscul sa apara suprasolicitarea sau incarcarea in exces, cu forte mult mai mari decat cele pe care sunt pregatiti sa le sustina. Acest lucru conduce la trauma ocluzala si in final la pierderea dintilor.