img

Relaxeaza-te… Ortodontul tau stie mai bine

De ce sa poarte copilul meu aparat dentar?
Din perspectiva ortodontica, constatam o crestere a numarului de copii cu obiceiuri vicioase, precum suptul degetului pana la varste inaintate, rosul unghiilor si a cuticulelor, scrasnitul dintilor. Toate aceste obiceiuri vicioase sunt intalnite frecvent la copiii din ziua de azi si au o importanta cauza psihologica. Aceste obiceiuri vicioase, daca nu sunt inlaturate la timp, au repercusiuni foarte grave asupra dezvoltarii dintilor si a oaselor maxilare, dar si a intregului organism.

1. Suptul degetului este considerat un obicei normal, care confera copilului o stare de liniste, atat timp cat nu se prelungeste peste varsta de 3 ani. Dincolo de aceasta varsta, obiceiul de sugere a degetului trebuie oprit, astfel incat sa se previna modificarile asupra dintilor si oaselor. Sunt numeroase metode de oprire a acestui obicei (lacuri speciale care se aplica pe unghii, manusi sau alte metode populare), dar si metode medicale de tip aparatelor ortodontice (de exemplu: scut lingual, activator).
2. Respiratia orala. Este normal ca pacientii sa respire “pe nas”, iar atunci cand acest lucru nu se intampla, iar copiii respira “pe gura”, fie ca se intampla doar noaptea, fie ca se intampla in continuu, parintii trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul ortodont. Acesta va stabili daca obiceiul vicios se poate corecta doar cu ajutorul unui aparat dentar si reeducarea respiratiei, sau va fi nevoie de interventia unui medic ORL-ist, care sa indeparteze eventuale obstacole de la nivelul cailor aeriene.
3. Scrasnitul dintilor este considerat o adaptare psihologica la conditiile stresante de mediu, si apare foarte frecvent atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Se recomanda protejarea dintilor pe timpul noptii cu ajutorul gutierelor de protectie sau a aparatelor ortodontice functionale (de tip trainer).
4. Deglutitia infantila apare atunci cand copilul, in loc sa inghita cu buzele inchise dintii in contact, isi pozitioneaza limba intre arcadele dentare (exact cum se intampla in perioada suptului la san, miscare naturala si absolut necesara pentru realizarea vidului necesar extragerii laptelui din canalele galactofore). Dar daca acest obicei al nou-nascutului se prelungeste la varste mai mari, apar modificari foarte grave ale dintilor, precum “ocluzia deschisa”. De aceea este necesara prezentarea de urgenta la medicul ortodont si inceperea tratamentului de reeducare a obiceiului prin aparat dentar si exercitii specifice.

Momentul oportun in care se poate stopa un obicei vicios este in jurul varstei de 7 ani, varsta la care este indicat sa se efectueze un prim consult de catre medicul ortodont.

Intre 9 si 12 ani este perioada dentitiei mixte, in care exista atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi, urmand ca dupa varsta de 12 ani, sa se piarda toti dintii de lapte si sa inceapa perioada dentitiei defintitve.In aceasta perioada se poate depista precoce o posibila diminuare a spatiului pentru viitorii dinti definitive, sau tulburari a felului in care micutul musca, cu consecinte grave in dezvoltarea maxilarelor. Este o perioada buna pentru inceperea unui tratament ortodontic, intrucat oasele sunt maleabile, sunt in formare, iar copilul este suficient de compliant pentru a putea purta aparatele ortodontice. Aparatele cel mai frecvent intalnite in aceasta perioada sunt aparatele mobile si disjunctoarele.

Dupa varsta de 12 ani: daca inca, pana la aceasta varsta, nu ati efectuat macar un control ortodontic, este momentul sa o faceti. Aceasta este varsta la care se schimba complet dentitia copilului, iar acesta va avea doar dinti definitivi. Daca dintii sunt incalecati, sau din contra, sunt spatiati, fie dintii au erupt in pozitii anormale, sau exista probleme ale muscaturii (malocluzii), vi se va recomanda un tratament ortodontic prin aparate fixe (cu bracketuri). Durata unui astfel de tratament variaza, in functie de foarte multi factori, dar va puteti astepta la aproximativ un an de tratament. In timpul tratamentului, veti fi informat cu privire la intretinerea aparatului, dar, mai important, in privinta pastrarii sanatatii dintillor copilului dumneavoastra.

NB: Se recomanda ca un prim consult ortodontic sa se realizeze in jurul varstei de 7 ani, chiar daca aparent, copilul nu are probleme dentare sau ale muscaturii.

Sunt adult, de ce sa port aparat dentar?

Aspectul estetic a devenit tot mai important in viata sociala si multi pacienti resimt nevoia indreptarii dintilor pentru o mai buna integrare sociala. Dar a avea dintii corect aliniati pe arcade nu reprezinta doar un avantaj in contextul personal sau profesional, ci reprezinta mai degraba garantia pastrarii sanatatii intregului aparat dento-maxilar.
Dintii strambi, incorect aliniati sunt mai predispusi la aparitia cariilor interdentare, intrucat manoperele uzuale de igiena nu sunt suficiente pentru o curatare corecta. De asemenea, autocuratirea realizata in mod natural de catre saliva, este impiedicata si nu se realizeaza pe acele suprafete dentare ce se suprapun unele peste altele, cum e cazul dintilor strambi.
Dintii care sunt iesiti in afara, proeminenti, sunt mai predispusi la accidente si la fracturi, lucru demonstrat de toate statisticile din domeniu.
Igienizarea defectuoasa a dintilor inghesuiti conduce la acumularea de resturi alimentare, de placa bacteriana, de tartru si apare astfel inflamarea gingiilor. Odata cu inflamarea gingiilor apar si simptomele caracteristice: tumefactie si sangerare, iar pacientii evita periajul acestor zone. Iata cum apare un cerc vicios ce conduce cu siguranta la instalarea bolii parodontale (parodontoza).
Dintii au multiple functii, nu doar functia estetica, iar dintre acestea, cele mai importante sunt masticatia si fonatia.
Niste dinti aliniati incorect nu vor putea sustine si asigura o masticatie eficienta, nu vor putea asigura triturarea, maruntirea alimentelor si deci, formarea bolului alimentar si digestia vor fi afectate. Aceste aspecte sunt cu atat mai grave in cazul copiilor, care au nevoie de un aport nutritiv corespunzator, iar in cazul adultilor, consecintele vizeaza intregul aparat digestiv.
Masticatia realizata incorect, cu suprasolicitatea unei anumite zone, sau realizata cu precadere doar pe una din parti (dreapta sau stanga) poate conduce la dezvoltarea in exces a unor muschi ai fetei si asimetrii faciale severe.
Fonatia este alterata in cazul dintilor incorect aliniati, intrucat, este cunoscut rolul dintilor frontali, a incisivilor, in pronuntia anumitor consoane.
Muscatura, sau modul in care se potrivesc dintii in momentul inchiderii, este foarte importanta pentru a pastra sanatatea si buna functionare a aparatului dento-maxilar. Dintii au rolul de a prelua si a transmite catre oase fortele ce apar in timpul masticatiei, niste forte foarte mari. Daca aceste forte nu sunt preluate corespunzator, din pricina unor dinti incorect aliniati, exista riscul sa apara suprasolicitarea sau incarcarea in exces, cu forte mult mai mari decat cele pe care sunt pregatiti sa le sustina. Acest lucru conduce la trauma ocluzala si in final la pierderea dintilor.